Vinárstvo Slováček & Gašparovič

Vinárstvo Slováček a Gašparovič /VSG, spol. s r. o./ vzniklo v r. 2005. Ing. Juraj Slováček strávil detstvo po boku rodičov vo vinohrade. Jeho otec sa priatelil s otcom Štefana Gašparoviča, ktorý sa dnes vo firme stará hlavne o predaj. Juraj Slováček je absolventom strednej školy v Modre a poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Po škole pracoval päť rokov ako technológ vo Vitise Pezinok a všetky zarobené peniaze postupne investoval do vlastného vinárstva.

Firma má dvoch dvorných dodávateľov hrozna. Rizling vlašský, Rizling rýnsky a Modrý Portugal pochádza z honu Mladá hora z Dolných Orešian, Sauvignon, Rulandské šedé, Frankovka modrá a Cabernet Sauvignon sú z južnoslovenského Svodína z honu Kostolné pole. Vinárstvo začínalo v malej domácej pivnici s kapacitou 10 000 litrov. Teraz má sídlo v budove starej školy v centre Slovenského Grobu, kde je výrobné zázemie, sklad i degustačné priestory. V pláne je prístavba výrobnej časti na priľahlom pozemku. Súčasná kapacita je 60 000 fliaš. Vinárstvo spája tradičné a moderné prvky vinifikácie. Každoročne pripravuje jedno víno, pri ktorom hrozno nakváša až dva a pol mesiaca a lisuje ho tesne pred Vianocami. Časť vín zreje v barikových sudoch zo slovenského duba, ktoré pochádzajú výhradne od debnárov z Banskej Štiavnice.

Zhruba jedna tretina produkcie sa predáva priamo do gastronomických zariadení /napríklad do dvanástich reštaurácií v Slovenskom Grobe alebo do turistických centier západných Tatier/,tretina prostredníctvom dvoch distribučných firiem a tretina v pivnici privátnej klientele. Špecialitou vinárstva sú degustácie, ktoré sa pre skupiny 2 – 30 osôb usporadúvajú buď vo vinárstve alebo v okolitých podnikoch v obci. Často sú spojené s husacinou, ktorou je Slovenský Grob známy ďaleko za hranicami. Vo vinárstve však možno nájsť rafinované kombinácie rôznych druhov jedál a vína.

Oficiálna stránka: www